dilluns, 28 de setembre del 2015

Mandat democràtic per la independència de Catalunya




L’independentisme ha aconseguit la majoria absoluta dels escons del Parlament de Catalunya amb la suma de Junts pel Sí i la CUP, que supera folgadament els setanta diputats. I, a més, assoleix més del 47% dels vots. Ciutadans, amb 25 escons, es consolida com a primer partit unionista. I resten per sota el PSC, amb una quinzena de diputats; el PP, que obté el pitjor resultat de la seva història a Catalunya; i Catalunya Sí que es Pot, que ha empitjorat el resultat que va tenir ICV ara fa tres anys. Unió, en fi, desapareix del parlament.

 

El president de la Generalitat i número 4 de Junts pel Sí, Artur Mas, ha demanat que s’acceptés la victòria del sí i ha promès d’administrar aquest resultat ‘amb sentit de cohesió i concòrdia vers Espanya, Europa i el món’. Mas considera que Junts pel Sí té una ‘enorme força i una gran legitimitat’ per dur endavant el procés d’independència. ‘No afluixarem’, ha dit. El president d’ERC, Oriol Junqueras, s’ha manifestat en la mateixa línia: ‘A ulls de la societat i del món, la independència ha guanyat i té una majoria més que suficient per a dur endavant aquest projecte.’

Però els partits unionistes i el govern espanyol han posat l’accent en el fet que Junts pel Sí i la CUP no hagi assolit la majoria dels vots emesos, obtenint-ne un 47%. La candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha demanat a Mas que convoqui unes noves eleccions autonòmiques per a contrastar programes electorals.

 

Ací podeu veure els resultats de l’escrutini.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada