dimecres, 1 de febrer del 2017

La sociòloga Marta Rovira destaca els beneficis de l'associacionisme




Òmnium Cultural Cerdanyola ha convidat a la sociòloga Marta Rovira per parlar sobre diversitat i integració en l’associacionisme cultural català, qüestió que ha desenvolupat juntament amb l'Enric Saurí al número 10 de la revista Canemàs, publicació impulsada per l'ENS de Comunicació Associativa per reflexionar sobre el món associatiu.

Òmnium Cultural va convertir el Bar Grau en un espai de debat i reflexió en torn del món associatiu català, convidant a la sociòloga Marta Rovira, co-autora de l'estudi Diversitat i  integració en l'associacionisme cultural catalàpublicat a la revista Canemàs.

Rovira va explicar que l'associacionisme és una de les grans riqueses del país, ja que la participació en entitats implica beneficis immediats per a qualsevol persona, especialment en els nouvinguts, que entren en una xarxa de relacions que donen seguretat i ajuden a crear confiança entre els uns i els altres, un capital social fonamental per a una societat democràtica.

Rovira creu que tenim molta pressa per incorporar a la nostra cultura a les persones arribades d'arreu i demana ser conscients que aquestes persones no són caixes buides, sinó que venen amb unes pràctiques culturals assimilades que poden continuar mantenint intactes i que d'entrada tenen altres necessitats més urgents que satisfer. La integració cultural acostuma a tardar tres generacions a poder produir-se plenament.

L'estudi de Rovira i Saurí defensa que la importància de l'associacionisme no és tant la cultura com l'associacionisme en sí mateix, ja que mentre les tradicions van canviant i la cultura evoluciona l'associacionisme solidifica les relacions socials, transmet patrimoni i coneixement des de l'emoció col·lectiva i crea un pòsit de memòria.

Marta Rovira també va parlar d'un dels reptes recurrents del món associatiu, el relleu generacional, cada vegada més complicat per la irrupció de les xarxes socials virtuals que imposen entre els joves noves maneres de relacionar-se en un món que potencia l'individualisme i els serveis a la carta.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada