dimarts, 23 de maig del 2017

I després n’hi ha que van dient que el castellà està maltractat!

Escrit de !Antonio Pavia al facebook!

Un futur alarmant per a una llengua prescindible (per als seus propis parlants)
Copio aquest escrit de queixa i denúncia d'un familiar:
«I EL CATALÀ? COM SEMPRE!
Vaig participar, fa poc, en un recorregut turístic per Barcelona. Abans de començar, la persona que ens havia de guiar va preguntar, en català, si tothom entenia el castellà. Va ser que sí. Després, va preguntar si tothom entenia el català, i també va ser que sí. Només una persona va dir que, de vegades, podia no entendre “alguna cosita, una palabra o algo así”. És a dir, que tothom entenia el català. Però no en va tenir prou i encara va preguntar qui volia fer el recorregut en castellà. Érem uns vint-i-cinc, i sis o set van alçar la mà. A la pregunta de qui volia que es fes en català, vam alçar la mà uns quatre o cinc. Resultat, es va fer en castellà. 
 No és la primera vegada que em trobo en aquesta situació. I, si es protesta, no serveix de res, perquè hi ha hagut votació. Cal fer una votació per “alguna cosita” que no entenia una persona?
Per què, entre la gent de parla catalana, que era majoria, no s’hi van veure totes les mans alçades a l’hora de decidir la qüestió? Qui té la responsabilitat que tot s’acabi fent en castellà i que la gent de parla castellana no se senti amb ganes ni amb la necessitat d’aprendre la llengua pròpia de Catalunya?
Gairebé tothom va participar en la decisió d’excloure el català del recorregut. Fins al punt que, quan algú de parla catalana s’adreçava a qui ens estava guiant —que parlava perfectament el català— ho feia, també, en castellà.
Penso que la cosa és greu, ja que, en una visita de fa uns mesos, també guiada, a l’església de Santa Maria del Pi, va passar el mateix, malgrat que et podies apuntar al grup de parla catalana o al de parla castellana. Jo m’havia apuntat al de parla catalana i es va acabar fent tot en castellà perquè dues de les persones que participaven en el grup de català van dir que no entenien el català!
I després n’hi ha que van dient que el castellà està maltractat!»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada