dimecres, 4 de desembre del 2013

'El cançoner de tothom', les cançons que hem cantat

‘El cançoner de tothom. Les 150 cançons catalanes de la nostra vida’ és tot un compendi de cultura popular rastrejat pel periodista musical Albert Puig, que busca les històries que hi ha al darrere de les històries que expliquen les cançons. Un ingent treball de recerca històrica que també l’ha dut a entrevistar a tots els autors vius que apareixen en un llistat de temes musicals agrupats en set blocs temàtics.






Albert Puig, periodista musical format als micròfons de Cerdanyola Ràdio i amb una àmplia trajectòria professional que inclou la direcció artística de festivals com Altaveu i Petits Camaleons, programació de concerts i conducció de programes radiofònics de referència com Delicatessen, va rebre l’encàrrec de fer un cançoner a l’ús, un simple recull amb algunes d’aquelles cançons que qualsevol ha cantat en algun moment de la seva vida. Al poc de començar el llistat va començar a créixer i llegint les lletres d’algunes d’aquelles cançons que formen part de la nostra memòria col·lectiva es va fer una pregunta: realment, sabem el que cantem? I la resposta ve ser no.
Cançons de Nadal carregades d’una agressivitat poc cristiana, un Joan petit gore que ens parla de l’esquarterament d’un pagès francès, unes muntanyes del Canigó molt poc acollidores, un bon dia de Els Pets que en realitat maleeix l’aparició de l’astre rei o una noia de porcellana d’en Pau Riba que no té res de fràgil i delicada. El llibre també permet descobrir l'escassa renovació del cançoner infantil, les variacions lèxiques i toponímiques de cançons tradicionals que es repeteixen amb petits canvis depenent del lloc on es canten, la majoria de lletres importades per farcir l’ideari kumba o els encàrrecs, amb concursos més o menys arreglats, per composar himnes patris.
El que més valora Puig del procés d’escriptura del llibre ha estat poder parlar amb tots els autors vius que apareixen al llistat, autors de la Nova Cançó, referents del pop rock en català o noves fornades disposades a oferir-nos himnes generacionals. Unes entrevistes que esdevenien una mena d’acte confessional en la que molts autors acaben reconeixent que el que pretenien transmetre amb les seves lletres acaba sent interpretat de manera totalment diferent pel públic que els aplaudeix.
El llibre, presentat al MAC Can Domènech com acte de cloenda del Correllengua 2013, està editat per Llibres d’Ombrosa, inclou també la lletra i partitura de totes les cançons, que van acompanyades per il·lustracions d’en Roger Padilla, guitarra de Manel, un complement que acaba fonent-se amb el text que dóna compte d’un patrimoni que corre perill de quedar en paper d’hemeroteca en una societat que està deixant de cantar de forma espontània. 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada