diumenge, 15 de juny del 2014

Onada verda a Barcelona en defensa de l'escola catalana

Riuades de gent omplen el centre de Barcelona en un ambient festiu

 
 
 
 
Desenes de milers de persones --100.000, segons els organitzadors-- s'han aplegat aquesta tarda al centre de Barcelona per defensar l'escola catalana i mostrar el rebuig als atacs a la immersió lingüística arribats de sentències del TSJC i del govern espanyol, amb l'anomenada llei Wert. Amb el lema 'Per un país de tots, decidim escola catalana', el passeig de Sant Joan i el Lluís Companys i els carrers del voltant s'han omplert de manifestants que han tenyit el centre de la ciutat de verd, el color de la samarreta característica de la mobilització.
Seguint la crida de la plataforma Som Escola, famílies senceres s'han manifestat pel centre de Barcelona amb pancartes, samarretes verdes i estelades per cridar unànimement a favor del model català. La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha dit que la llei catalana assegurava 'que tots els nens acabin la secundària competents en català i en castellà i que no calia que cap jutge establís cap proporció'.
Al final del recorregut, la presidenta d'Òmnium Cultural ha llegit el manifest unitari. El text alerta de 'l'amenaça real' que suposa la LOMCE i denuncia 'l'assetjament' a l'escola catalana, tant per part del govern espanyol com de les famílies que han interposat denúncies i els jutges. 
Per Casals, la mobilització d'aquest dissabte és una prova de que 'l'escola no està sola'. A més, han tingut un record per Jaume Sastre, en vaga de fam a Mallorca contra les polítiques educatives del govern del PP, i pel País Valencià, on  milers de famílies no poden escolaritzar els seus fills en català. En resum, defensa que Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Catalunya Nord, Franja i l'Alguer són una 'unitat lingüística' i 'una comunitat de deu milions d'europeus repartits en quatre estats' que estan units en la defensa de la llengua.
D'una altra banda, i acompanyada de crits d'insubmissió, Casals ha defensat que no s'apliqui la llei Wert el curs vinent, i ha exigit al govern català que dicti 'instruccions ben clares i precises que donin confiança als centres educatius, que refermin en els valors educatius i no cedeixin ni un pas en la presència del català a les aules'. 
La manifestació ha finalitzat amb actuacions del grup Macedònia, el Tortell Poltrona, Lax'n' Busto i el grup de Gospel Gracia. Durant tota la marxa s'han sentit crits reiterats a favor de la independència i tots els participants han estat acompanyats de gegants i capgrossos, que han contribuït al toc festiu de la manifestació.
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada