diumenge, 25 d’octubre del 2015

La flama del correllengua arriba a Cerdanyola

La flama del correllengua arriba a Cerdanyola

 
 
Ret homenatge als poetes Ovidi Montllor


 
 
Durant la tarda d’ahir va arribar la flama del Correllengua a Bellaterra des d’on es va traslladar al centre ciutat en l’arrencada de la festa en defensa de la llengua catalana. A llarg d’aquest matí i fins a les 14 hores s’estan fent diversos actes festius, tallers i exhibicions de cultura tradicional catalana a les places d’Abat Oliba i de Francesc Layret.
 
Després de la lectura del manifest i de poemes d’Ovidi Montllor a Bellaterra, la comitiva de la flama del Correllengua va fer parada al Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) perquè l’alcalde Carles Escolà i gran part dels participants a l’acte d’homenatge pel 40è aniversari de l’assassinat a Cerdanyola del lluitador antifeixista Juan Paredes Manot, Txiqui,  poguessin sumar-se a l’acte inaugural del Correllengua.
 
Els cinc joves portadors de la flama van desfilar des del MAC fins a la plaça d’Abat Oliba acompanyats pels diables de Cerdanyola i els nombrosos assistents a l’homenatge a un dels darrers afusellats pel franquisme. En un gest improvisat, la comissió organitzadora del Correllengua, que enguany recorda al poeta i cantautor Ovidi Montllor, mort fa 20 anys, va decidir cedir el micròfon al diputat David Fernàndez.
 
 
 
Entre la nostàlgia i la reivindicació, el periodista i diputat sortint de la CUP va recordar la figura de Montllor com “un treballador de la cultura”, a qui “el poder” havia volgut “silenciar i condemnar a l’oblit”.
 
Però, 20 anys després de la seva desaparició, el poeta i actor que “cantava millor que ningú la condició humana”, segueix sent, per Fernández, “el recer i l’aixopluc” dels qui “s’autofensen democràticament” per la construcció d’un país. El boca-orella i el record popular oposat al poder del silenci, va dir, seguint el fil argumental que havia planat sobre l’homenatge a Txiqui i als darrers afusellats del franquisme.
 
Acabat el parlament improvisat, l’activista Xavi Costa, membre de l’ANC local, va fer una emotiva lectura del manifest del Correllengua que enguany ha escrit el sociòleg Salvador Cardús.
  
Durant l’acte inaugural es va destapar al passeig de l’Ajuntament una placa simbòlica de carrer dedicat a Montllor i l’historiador Miquel Sánchez, de la comissió del nomenclàtor de Cerdanyola, va reflexionar sobre l’origen dels noms dels carrers de la ciutat.
La festa del Correllengua, que impulsa la Coordinadora d’Associacions per la llengua (CAL)  des de 1996 per promoure l’ús del català i difondre la cultura popular catalana i se celebra al llarg de l’any en diferents municipis dels països catalans, seguint el recorregut simbòlic de la flama, continua durant aquest matí i finalitzarà a Cerdanyola el proper 12 de novembre amb una jornada de jocs per la llengua.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada