dilluns, 26 de setembre del 2016

L'ESTIU I ELS INCENDIS FORESTALS





Des de tostemps s'ha utilitzat el foc, tant en conreus com en boscos i en la crema de fusta per producció de carbó. També hem de constatar, que sempre ha format part de l'evolució dels ecosistemes. Tot i així, els canvis en l'ús del bosc, com el del clima, han fet augmentar el ric d'incendis.

Actualment la superfície forestal de Catalunya és del 61%, una de les més altes d'Europa. Aquestes dades, no suposa cap avantatge, ja que, està comprovat que quan un territori sobrepassa el 59%, l'incendi pot ser devastador. El foc té tres potes; El combustible, l'oxigen i la temperatura. Són necessàries les tres perquè es produeixi la flama, per tant, és molt important tindre els boscos nets (Combustible), bé amb tallafocs o cremes controlades. Si són finques privades, tindre-les al màxim d'humides que és poguí. En jardins o zones petites sempre a mà l'extintor.

Un dels àmbits on no es té massa en compte, precisament perquè forma part d'un espai humit, són les torberes. "Les torberes són espais humits formats durant milers d'anys a partir d'una acumulació de matèria orgànica". En determinades circumstàncies, la sequera es produeix en el subsòl. Aquest fet, primer és inimaginable i segons difícil de preveure. Però amb el canvi climàtic, si les torbes van perdent aigua, es pot produir una escletxa, la turba es podria oxidar i en escalfar-se entrar en combustió.

A Catalunya es poden trobar a les valls de zones de muntanyes, on s'ha anat acumulant sediments i agua provinent de la neu. Ara per ara el ric d'incendis és molt baix, però no podem abaixar la guàrdia en prendre mesures per aturar el canvi climàtic.

Tessa Barlo


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada