dijous, 26 de gener del 2017

Personalitat autoritària


Una persona autoritària és aquella que gaudeix exercint el poder, sobre una persona, un col·lectiu o una nació. Segons el diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola, té diverses definicions però en referència al poder legitimo diu: "Potestat que cada poble ha establert la seva constitució perquè regeixi i governi ja dictant lleis, ja fent-les observar, ja administrant justícia". L'autoritat forma part de la història humana i no obstant això, està en oposició al que també més anhela; la llibertat. Sembla un contrasentit però precisament l'autoritari priva al seu agressor el seu ben més preuat, la seva llibertat. Sotmetent-li, degradant-li, en definitiva, anul·lant-li. A aquest tipus de comportaments la hi crida en psicologia "la personalitat autoritària".

Dictadors recents en la història com Hitler, Pinochet o Franco, s'acullen a aquest tipus de personalitat i els seus fets ho demostren sense lloc a equivocacions, el que es deien és el que prevalia i el que no combregava amb els seus ideals eren condemnats a mort per traïció.

Es fa o es neix sent autoritari?

Exactament no se sap, els psicòlegs creuen que les persones autoritàries han estat nens o nenes molt protegits, acostumats a sortir-se'n amb la seva. No tenen empatia, cap sentiment envers els altres, ni ho senten, ni ho pensen. Quan es fan grans el seu grau d'inflexibilitat pot fer-los agressius, perquè no toleren que ningú els digui el que han de fer o rebre crítiques per alguna cosa que han dit o fet. Per tant, com es creuen amos de la veritat, exigeixen obediència cega dels qui treballen o viuen amb ells. La paraula tolerància no existeix en el seu vocabulari. Per tant, solen ser pares tirans, caps insuportables, i les seves parelles són submises o callen per por del dominant. No sempre hem de pensar en la felicitat o el benestar dels altres, la meta primera és ser felices nosaltres per fer felices als altres i la felicitat no forma part de la degradació o en l'anul·lació personal.

Tessa Barlo



 


1 comentari:

  1. molt aclaridor...l autoritat no es el mateix que l autoritarisme..un pot estar autoritzat perquè es expert en una matèria però si vol imposar la seva opinió o punt de vista i desacreditar la dels altres es quan es autoritari...

    ResponElimina