dijous, 20 de març del 2014

Òmnium amb CCN "Reptes i oportunitats del nou estat català".


Xerrada sobre reptes i oportunitats d'un nou estat independent

18/03/2014
L’Ateneu acull aquest vespre, a les 20h, una xerrada-col.loqui sota el títol "Reptes i oportunitats del nou estat català". Es tracta d'una xerrada que pretén debatre sobre economia i empresa des de la perspectiva d’un nou estat, i que comptarà amb la presència dels membres del Cercle Català de Negocis, Joan Canadell i Rafael Pous
 
 
El públic que va omplir la sala, va seguir amb molt interès les paraules dels dos ponents. Rafael Pous, que va parlar primer, va exposar les causes per les quals l'economia actual es troba en una situació tan precària, mentre que Joan Canadell, a la segona part de la conferencia, va animar els empresaris a planificar i preparar les seves empreses per al moment en què es formi el nou Estat català.



Segons Joan Canadell, des de ja fa anys el Cercle Català de Negocis s’estan fent tot un seguit d’estudis per tal de veure com seria una Catalunya estat a nivell macro econòmic i la conclusió és que Catalunya seria un estat de magnituds similars a Àustria, Dinamarca, Finlàndia o Noruega.
Canadell també destaca que una possible independència portaria com a primera gran conseqüència l’eliminació del dèficit fiscal, la qual cosa comportaria l’oportunitat de reduir impostos, incrementar les pensions, fomentar polítiques d’atur o ajudar a l’exportació. En definitiva, una Catalunya independent podria ser un dels quatre països més rics d’Europa, segons els seus càlculs.
 
Davant una possible sortida de Catalunya de la Unió Europea, Canadell sosté que en política internacional els fets consumats esdevenen sempre com a inexorables i recorda els casos de Crimea o Eslovènia.
 
D’altra banda, Canadell creu que a ningú li convé que Catalunya quedi fora d’Europa perquè l’economia catalana és rica i aportarà recursos a la Unió Europea.
Canadell també recorda que a Catalunya hi ha més de 3.300 multinacionals, a les quals tampoc els interessa que quedi fora d’Europa i, per tant, faran el possible perquè  els seus estats reconeguin l’estat català.
 
En definitiva, segon indica, no té cap sentit que Catalunya quedi fora de la Unió Europea, perquè Catalunya forma part d’Europa, ha estat des de sempre mentalment europea i econòmicament el sud d’Europa la necesita.
 
Quant al possible veto d’Espanya a la seva entrada a la Unió, Canadell creu que si aquesta situació es dóna, Catalunya no assumirà la part del deute que avui per avui té l’estat espanyol, la qual cosa seria per Espanya quelcom molt greu i inassumible.
 
Pel que fa a possibles canvis estructurals en l’economia, Canadell creu necessari fer un canvi substancial en el model d’economia tot passant d’un model d’empreses oligàrquiques, com és el cas a Espanya, a un model econòmic de la petita i mitjana empresa, que és la que genera llocs de treball, no influeix en el govern, és dinàmica, creativa i molt exportadora.  






http://www.cerdanyola.info/menu_principal/inici/noticies/2013/2014/03/18/Xerrada_reptes_nou_estat.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada