dimecres, 25 de maig del 2016

La seguretat europea

El meu últim article a la revista "La Vall"




La rivalitat entre els diferents cossos de policia dins d'un mateix país, fa molt difícil una coordinació de seguretat global. Tots guarden per a si, la informació obtinguda i són molt reticents a compartir-la. Sí a més ho traslladem a Europa, la dificultat es multiplica. Que els cossos policials dels països existents, comparteixi dades amb altres en el que podrien anomenar "secrets d'estat" és pràcticament impossible.

A Espanya per exemple han vetat als mossos en els protocols de seguretat d'Europa. Si dins d'un país esdevé aquesta falta de transparència entre les seves pròpies forces de seguretat, és impensable que ho facin amb la resta d'estats. També cal afegir el caràcter polític cap a Catalunya. Encara tinc en la memòria el cas d'un mosso infiltrat, que va detectar la delació de dos policies nacionals posant la seva vida en perill en efectuar el buf a un grup yihadista , La notícia es va donar a conèixer fa uns mesos en tots els mitjans de comunicació. El tema es va resoldre, però es pot observar la rivalitat existent entre la policia nacional, guàrdia civil i els mossos.

Cada vegada que hi ha un atemptat es parla de la seguretat i la falta de coordinació entre les nacions, però estem en el mateix punt de sortida, res es mou. És un tema que es repeteix una vegada i una altra. En els últims anys, s'han signat diversos tractats sobre seguretat i línies seguir entre els diferents països, però el problema es queda escrit en un paper i no es passa als fets. Els governs estan molt poc inclinats a canvis i sense aquesta regulació, Europa és menys Europa.


Tessa Barlo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada